Bag Lucien le Moine i Bourgone finder man Rotem og Mounir Saouma, som siden 1999 har produceret Bourgognevine af en ganske særlig karat. Parret er blevet berømte for deres kompromisløshed og for deres innovation. Listen over de udmærkelser de har opnået i årenes løb, er ganske enkelt imponerende. Rotem og Mounir – oprindeligt fra henholdsvis Israel og Libanon – deler en fælles og stor passion for Bourgogne og dets druer, Chardonnay og Pinot Noir.
Efter ønologistudierne i Montpellier og nogle år som kældermester på et kloster i Israel, kom Mounir i 1995 til Bourgogne for at arbejde med netop de druer, han som nævnt havde den største forkærlighed for – Chardonnay og Pinot Noir. Han blev ansat som kældermester hos en af de største negocianter i Bourgogne og fik på denne måde sin daglige gang blandt mange af de bedste vinproducenter i Bourgogne.
En idé strejfede ham midt i disse erfaringer og grundlagde samtidig alt det, som i dag er synonymt med Lucien le Moine: Hvert år ville han købe absolutte topvine – udelukkende 1. Cru og Grand Cru – hos særligt udvalgte producenter og hjemtage dem til sin egen kælder i Beaune (bygget i det 17. århundrede) umiddelbart efter at den alkoholiske gæring var overstået. Derefter ville han selv forestå den videre vinificering – udelukkende på nye klassiske ”pièces” (egetræsfade af 228 l.) fra Bourgogne.
ôte de Nuits – det nordligste område i Côte d’Or – starter umiddelbart syd for byen Dijon og fortsætter 20 km. længere mod syd. Jordbunden her består hovedsageligt af kalksten, silicium, mergel, ler og skifer – en diversitet, som kan genfindes i vinene. Områdets historie har været stærkt påvirket af munkene fra moderklostret Citeaux, som i det 12. årh. grundlagde det berømte Clos de Vougeot. Det er netop syd for dette, man finder Flagey-Echezeaux kommunen med bl.a. Grand Cru’erne Echezeaux og Grands Echezeaux.
Selve landsbyen Flagey ligger i dalen på den anden side af N74-landevejen, men det er markerne vest for N74, som er interessante. Grand Cru-marken Les Échezeaux udgør 36,1 ha. fordelt på flere parceller og producerer vine, som hører til blandt de kraftige og meget strukturerede vine i Bourgogne. Grands Échezeaux (8,37 ha.) er den mest prestigiøse af de to, og vinene herfra varierer mindre fra parcel til parcel. Begge distrikter producerer kun rødvine.