Domaine Méo-Camuzet er en af de mest berømte producenter i Bourgogne. Det blev grundlagt i begyndelsen af 1900-tallet af Etienne Camuzet – vinbonde i Vosne-Romanée og repræsentant for Côte-d’Or i det franske deputeretkammer. Han samlede de fleste af de berømte parceller, som ejendommen den dag i dag stadig består af, foruden ved at være den sidste ejer af slottet Clos de Vougeot, inden han solgte det til vinbroderskabet Confrérie du Tastevin. Parcellerne (i alt 2,9 ha.) på Clos de Vougeot, som Méo-Camuzet råder over, er blandt de absolut bedste på denne kendte Grand Cru-mark.
Datteren, Maria Noirot, arvede vinmarkerne efter sin far, men da hun var barnløs ved sin død i 1959, testamenterede hun ejendommen til sit nærmeste familiemedlem, Jean Méo, som dengang var medlem af præsident de Gaulles stab. Maria Noirots ønske var, at alt skulle fortsætte som før, og Jean Méo fastholdt derfor ansættelsen af de såkaldte ‘métayers’, markarbejdere og vinbønder, til at bestyre domainet. Som løn for deres indsats fik de halvdelen af høsten, ganske som det ofte har været skik i Bourgogne. En af disse ‘métayers’ var i øvrigt den legendariske vinmager, Henri Jayer, som var personen bag det ambitiøse mål: Vinene fra Méo-Camuzet skulle samle struktur, finesse, koncentration og charme.
I 1985 begyndte man at sælge vinene fra Méo-Camuzet direkte fra ejendommen, og fra 1988 overtog Jean Méo også ansvaret for markerne, efterhånden som nogle af disse ‘métayers’ gik på pension. Siden 1989 har ledelsen været i hænderne på Jean Méos søn, Jean-Nicolas Méo, godt hjulpet af Christian Faurois, som selv har været ‘métayer’ på stedet. De har sammen fastholdt og udbygget de ambitiøse mål for Domaine Méo-Camuzet, således at dets vine stadig rangerer blandt de absolut bedste og mest respekterede i Bourgogne.
Nuits-Saint-Georges er den sydligste AOC i Côtes-de-Nuits og breder sig på to kommuner: Nuits-Saint-Georges mod nord, omkring selve byen, og Premeaux-Prissey mod syd, ved grænsen til Côtes-de-Beaune. Et gammelt ordsprog i Bourgogne siger, at “I Nuits-Saint-Georges er det kun vandet, der skjuler sig”. Når man kører gennem området, kan man ikke undgå at beundre de flotte vinmarker højt oppe på skråningen, og lægge mærke til de mange vinfirmaer, som har deres hovedsæde i byen – og viser det gerne!
AOC’en tæller ca. 300 ha. vinmarker med Pinot Noir (hvoraf 138 ha. i 1. Cru) og ca. 10 ha. med Chardonnay (6,6 ha. i 1. Cru). Man finder ingen Grand Cru-vinmarker i Nuits-Saint-Georges, men til gengæld 41 vinmarker i 1. Cru, hvoraf nogle af dem er fremragende. De ligger som regel midt på skråningen og nyder godt af en perfekt eksponering mod øst, sydøst eller syd. Også nogle af de såkaldte “lieux dits”-vinmarker, beliggende både over 1. Cruerne og under dem ved foden af skråningen og i dalen, fortjener interesse. Det er kalk og mergel, som dominerer i undergrunden, men ellers varierer jorden en del efter beliggenheden og højden. Rødvinene har generelt mere krop og er kraftigere og mere krydrede (sort peber) end fx Chambolle-Musigny, men er ikke så ‘rå’ som Gevrey-Chambertin. Det er generelt vine, som modner godt. De få hvide har god fylde og struktur, med lækre toner af hvide, vilde blomster og citrusfrugter.